БИГЕЛЪТ – ГЛАВНА ЧАСТ НА РИБОЛОВНАТА МАКАРА

By  

Бигелът главна част на риболовната макара

Риболовната макара е основна градивна част на въдицата. Под макара често разбираме главният механизъм, който задвижва всички функции на въдицата и по-конкретно – намотаването н издърпването на улова. Наред с това, риболовната макара си има своя собствена основна част, благодарение на която работи. Тя се казва бигел и често споменавайки този термин, както любителите, така и специалистите и почти професионалистите в сферата на риболова, разбират две неща. На първо място, бигелът на макара е самата нейна скоба. На втора място, под бигел можем да разбирам и системата, която привежда в действие скобата на самата макара.

Скобата, т.е. бигелът на макарата може да бъде отличена под две конкретни алтернативи. Тя е или изградена от плътен метал, или представлява куха тръба, която най-често също е метална. Въздушният бигел присъства в air bail макарата на риболовната въдица и се разпознава като скорошното патентовано „устройство” на популярната марка за въдици и риболовни приспособления Daiwa. Малко след нея обаче и други компании започнаха усилено да предлагат макари с въздушни бигели. Сред тях по-известни са Sert и Spro.

За да сте напълно уверени, че вашата въдица е в добро и ефективно състояние, задължително трябва да проверите изправността на макарата – респективно на бигела й. Трябва да сте наясно, че никой бигел не може да е вечен, което прави и макарата дълготрайна, но не завинаги работеща. Точно поради тази причина макарата като риболовна принадлежност се разпространява и поотделно, а не само в комплект с избраната въдица. Добре е да не се заплита никакво влакно при прехода на скобата, както и при връзката на макарата с водещата ролка. Ако тези фактори са изрядни, можете да бъдете сигурни, че и въдицата ви дълго време ще бъде в перфектно състояние и няма да има нужда от честа смяна на макарата й.