Ароматизатори за захранки

By  

Различните ароматни добавки към захранката винаги са били обект на интересни дискусии по повод тяхното използване.
Освен стандартната база, която съставя основната част от една захранка, риболовците винаги се стараят да добавят нещо допълнително, било то атрактори или аромати нещо уникално, което ще им позволи да дръпнат повече риба пред себе си. Вече всеки риболовен магазин за риболовни принадлежности предлага такива атрактори. Естествено, съставът и видът на такива добавки и аромати често са „засекретени“ от съответния професионалист или обикновен риболовец. Понякога се случва ароматът на някоя добавка да се харесва повече на нас, отколкото на рибата, но като цяло ефектът от ароматизаторите е доказан. Като се има предвид, че обонянието на рибите е много добре развито и им позволява да улавят наличието на различни аромати с много малка концентрация (понякога на молекулярно ниво), ароматът на захранката или добавката е от доста голямо значение.
Вторият по значение фактор, в комбинация с обонянието, е вкусът. Вкусовите рецептори, които се намират в устата на рибата и на мустачетата около нея помагат на рибата да различава сладко от солено например, Те дават на рибата информация за храната и играят решаваща роля във взимането на решения  да ли да се храни или не.
Отчитайки изложеното по-горе, определено може да се каже, че добавянето на различни аромати към захранката дава ефект в риболова.
  Какви аромати обичат рибите?
По опитен път е доказано, че не всички шаранови риби реагират еднакво на определен аромат  някои видове имат свои специфични предпочитания. Бабушката например добре реагира на аромата на ванилия, поради което всички захранки за червеноперка съдържат ванилия независимо от периода на годината, за който са предназначени. Опитно е доказано, че при захранване на две места със захранка без добавена в нея жива храна но с наличие на ванилия само в едната, активността на червеноперката е била по-висока при захранката с ванилов аромат.
Известно е, че платиката доста положително се отнася към небезизвестния белгийски ароматизатор Brasem. Шаранът пък си обича вкуса на ягода, което е дало повод за изработване на захранки със съответния аромат… Изброените аромати обаче не привличат категорично само определени видове риба  на тях биха могли да налетят и други риби.
Въпреки че рибата реагира на аромати независимо от периода на годината, изменението на температурата на водата може да повлияе на апетита и съответно и на вкусовите и обонятелните рецептори. Известно е, че през лятото рибата обича сладките храни, докато през зимата отдава предпочитание на соленото. Например добавянето на една лъжичка сол на три кг суха зимна захранка повишава вероятността за улавяне на едри червеноперки. Страничният ефект на солта обаче се състои в това, че от нея хирономусите умират, което снижава привлекателността на захранката за дребните риби, но пък от друга страна съвсем не лоша работа върши за по-едрите.

Риболовен магазин Фиш бг