Ароматизатори за риболов

By  

Вече във всеки риболовен магазин ще намерите изобилие от ароматизатори за захранка. Понякога се случва ароматът на някоя добавка да се харесва повече на нас, отколкото на рибата, но като цяло ефектът от ароматизаторите е доказан.

Ароматизатори

Изглежда, новото поколение протеинови топчета и ароматизатори заявява своята ефективност по всички водоеми и риболовни списания. Повечето съвременни ароматизатори, даже и натурално произведените, сьдьржат разтворител в качеството на основа. Разтворителят има две предназначения: първото е, че дава 100% гаранция за пълното разтваряне на всички компоненти на ароматизатора и, второто – явява се в качеството на консервант за ароматизатора.
Типични разтворители могат да бъдат спиртът, глицеролът, маслото, а също и производно на някое от тези вещества или пък нещо друго. Всички те дават високо качество, въпреки че някои риболовци се оплакват от разтворители на основата на етиловия спирт (ЕА – ethyl alcohol), тъй като се разпадат във водата и губят своята ефективност. Но през зимата, когато е препоръчително ароматизатори да се разпространи в студената вода по възможно най-бързия начин – основите на етиловия спирт излизат на първо място Различни съвременни разработки позволяват из-ползването на ароматизатори във вид, който е бил невъзможен през миналите години. Един от най-важните е бързо разтворимият пакет ПВА (PVA) – използването на ароматизатори на маслена основа съвместно с PVA-пакет позволява на риболовеца просто да изсипе порция чист ароматизатор в пакета, който, разтваряйки се, ще изпусне ароматен облак директно във водата, където ще се разлее по дъното подобно на килим, което е много по-ефективно, отколкото бавно разпадащите се пелети. А ако изберете да използвате пелети, можете добре да ги накиснете в маслен ароматизатор преди да ги опаковате в пакета. Много е важно да се знае какъв тип съставки има вашият ароматизатор и каква е тяхната концентрация. Има твърде много случаи, в които риболовците седят безрезултатно с тежки и преувлажнени примамки на въдиците си, само защото са прочели, колко е полезно да се използват ароматизатори.  Ще повторим, че повечето съвременни ароматизатори ще работят на водоема, някои по-добре от други, но ако това е нещо ново – не съсредоточавайте всичките си усилия само върху тях. Често пъти, особено по време на не особено активен риболов, използвпнвто ни ароматизатор за стръвта носи незабавно кълване, докато при неароматизираната стръв няма никакъв резултат. Не бива обаче да се мисли за ароматизаторите като за „магическо средство“, тъй като може да бъдете дълбоко разочаровани от тях – все пак те не винаги работят и не навсякъде. Просто дръжте при себе си шишенце с ароматизатор и ако кълването се влоши – опитайте да го използвате, може би ще бъдете приятно изненадани.

Дипове и аерозоли

По-нататък идват „накисвателите“ (т.н. дипове) и аерозолите (спрейове), които са идеални за „мигновен удар“. Аерозолът се явява превъзходно средство за ароматизиране на хляб, без да го прави мокър или разпадащ се. Използването на гъст „накисвател“, който просто полепва по стръвта, дава гаранция, че някакво количество от ароматизатори ще попадне на дъното и ще се разпространи наоколо с регулируема скорост, но не и прекалено бързо. Този метод често се използва при протеиновите топчета, заради получаването на херметична обвивка и не толкова често при другите видове стръв.
За предпочитане е да се направят няколко отверстия в обвивката на протеиновото топче,като за целта се използва мини-свредел или игла, което не само позволява на ароматизатори Бавно да изтича навън, но и пробиването на дупки и потапянето на топчето в гъстия сироп на ароматизатори позволява на последния да проникне по-дълбоко в тялото на топчето. Колкото по-дълго държите топчето в дипа, толкова по-добре става поглъщането на ароматизатора. Можете да оставите протеиновите топчета дори за няколко дни, без от това да има вреден ефект.
Накисване на протеиновите топчета в сироп Интерес представляват и ароматизаторите от “Baitstream“. Те се наричат “Dip’n Drys“, а концепцията им е следната: можете да ги използвате като „накисватели’1 преди замятане или да извадите протеиновото топче и да го оставите да изсъхне, за да се образува желеобразен слой. След изсъхването си гельт става сух на пипане, затова отделянето на ароматизатора протича доста бавно. След това можете още веднъж да потопите топчето в сиропа, за да създадете двойна обвивка, което дава продължителен ефект в течение на много часове.
И когато току-що сте решили, че окончателно сте разбрали принципа на работа на ароматизаторите, се появява нещо, което преобръща вашите виждания…
Ако сте прочели много списания и статии за риболова на шаран, то сигурно сте стигнали до извода, че лимитът се явява добавянето на рязък, мощен ароматизатор в захранката, особено в стръвта на куката, за постигането на максималната им ефективност. Фактически, повечето риболовци предпочитат да предозират с ароматите в стръвта си, за да можете да се отличава от захранката.
Защо тогава през последните години много из-вестни специалисти препоръчват изплакването на протеиновите топчета в езерната вода, за да се намали концентрацията на ароматизатори в тях, тъй като са определили, че новите “тежки“ ароматизатори всъщност плашат всичката риба? Всичко изглежда толкова заплетено!
По-долу ще представим
списъка на няколко компоненти, използвани постоянно в изработването на стръв и сиропи.
„MULTIMINO“ – хранителен ресурс, със светло-червен цвят, което трябва да се запомни, тъй като той оцветява стръвта. Създава ефект на облак върху дъното и се явява проверен атрактор за рибата.
„NUTRAMINO“ – един от най-добрите в днешно време, като се продава под различни имена. Това е течен хранителен ресурс, богат на протеини и витамини и на-ценните видове риба доста го обичат.
„CORN  STEEP LIQUOR“ (царевичен сироп) – гъст, лепкав, сладък екстракт от зърната, за когото мечтаят много риболовци. Отличен за накисване на протеинови топчета, тъй като това действително привлича рибата.
„BETAINE НС1” (Бетаин) – съдържа се в растенията, дрождите и ракообразните; доста е близък до флициновите аминокиселини. Свойствата му да привлича рибата са добре известни. Обикновено се поставя в лесно разтворими гранули. Може да бъде разтворен в овлажнителя, добавен сух в смесите или по¬ръсен върху горещите примамки (прот. топчета), където изсъхвайки, образува хрупкава кора.
В следващ цикъл ще ви разкажем за основните смески и ще се опитаме да ви обясним определянето на ниското или високото съдържание на протеин. Къде е разликата и какво да използваме – нископротеинови смеси, семена или високохранителни смеси?