Аромати за риболов 2

By  

Така в търсенията си на нови аромати някой е открил консервата с котешка храна „Kit-e-Kat“, която омесена на тесто примамва рибите дори и в най-неблагоприятните условия. Или заимстването на пакета с кучешки бисквити? А кремът на прах, грисът за създаване на лепкава смес, царевичното брашно, сухото мляко, захарта,смления ечемик. При всички положения ние, риболовците, използваме някакъв вид ароматизатори.
По принцип, повечето ароматизатори, достъпни днес, са превъзходни. В разработването и производството им е вложен огромен труд и достойнствата им не трябва да се занижават. Изглежда сред риболовците все по-разпространено става мнението, че днес не може да се мине без силното вмешателство на химията, за да получим най-доброто при примамването на рибите. Може би създаването на протеиновите топчета също даде сигнал за бурния ръст в производството на ароматизатори, чийто списък започва да изглежда безкраен и с все нови версии, появяващи се почти всеки месец; в някои тях  щ е можем да разпознаем ароматизаторите, а някои не подлежат на никакво описание. Главният фактор е, че това фактически са потресаващи ароматизатори -но от какво са направени, едва ли е по силите ни вече да разберем. На практика огромното количество достъпни арматизатори си има две страни. Плюсът е в големия избор на ароматизатори, но дали той е необходим? Минусът е в това. че хората изпробват твърде много ароматизатори и смески, без да направят и малък опит да разберат за тяхната ефективност. Има и такива, които държат да притежават всички ароматизатори, за които са чели… Друга голяма група риболовци се жалват, че купувайки си определен ароматизатор, стигат до извода, че той действа като репелент, т.е. отпъжда всичката риба. Обикновено, след като стане ясно как са използвали дадения продукт, всичко си идва на мястото. Друга голяма група риболовци се жалват, че купувайки си определен ароматизатор, стигат до извода, че той действа като репелент, т.е. отпъжда всичката риба. Обикновено, след като стане ясно как са използвали дадения продукт, всичко си идва на мястото.
Повечето продавани днес ароматизатори са разработени не на основата на натурални, а на химически вещества и по тази причина са с много висока концентрация, която понякога превишава нормалната 1000 пъти! Някои рибо-ловци постъпват доста мъдро, като директно „изкъпват“ стръвта си в “сиропа“. Можете ли да си представите какъв ефект би могло да окаже това на рибата? Опитайте силно да помиришете съдържанието на една от тези бутилки и ще разберете!
Доказано е, че шаранът може да усети аромат, разреден в съотношение 1 към милион! Това означава една капка от любимия ви ароматизатор, разредена в 5 литра вода. Може би, сега вече ще се позамислите.
Неправилното използване на ароматизаторите е една от причините за несправедливите упреци към тях. Това се отнася не само за специално разработените ароматизатори за риболов. Бъдете сигурни, че с достъпните в супермаркетите ароматизатори е много по- лесно да се прекали, тъй като при тях трудно може да се улови момента, в който започват да миришат прекалено силно.
Вече във всеки риболовен магазин ще намерите изобилие от ароматизатори за захранка.
Има разбира се риболовци, които стоят настрана от приготвянето на стръв в домашни условия. Употребата на различни вещества и добавки на белтъчна основа може да изглежда доста непонятна, но когато се научите как да ги използвате в качеството им на добавки към захранващата смес, ще разберете, че всичко това не е толкова трудно и сложно. Съветваме ви да не се влияете от рекламите, а да работите от тази гледна точка, която разбирате и постепенно да се усъвършенствате и да правите все по-сложни смеси. Нищо не може да се сравни с чувството да извадиш риба, хваната на изработена със собствени ръце стръв и захранка. Това е едно наистина реално удоволствие. Не забравяйте, че най- важната съставка на която и да е примамка, се явява увереността. Без нея, дори и да имате най-добрата комбинация, стръвта ви няма да се задържи дълго във водата.