Защо и къде – Зиг Риг през пролетта

By  

Здравейте, колеги, шаранджии и любители на риболовното хоби! В днешната статия ще наблегнем на един метод, който няма голяма практика в България и не бива използван от днешните шаранджии, поради простия факт, че зависи от много фактори неговата ефективност. Останете с мене в следващите няколко минути, в които ще Ви запозная със Зиг Риг монтажа, но по-точно, защо да изберем точно този монтаж през ранната пролет и къде е най-удачно да презентираме нашата стръв.
Пролетта може да бъде един много обърващ сезон за любителите на шаранджийското хоби. Защо? Ами пролетта е единствения сезон, през който рибата е много несигурна в действията си, най-просто обяснено. Времето е изключително променливо, всяка една секунда може да завали ужасен порой, а след няколко минути да изгрее слънце и да се стопли водата. Тези променливи фактори влият и на рибата, като я правят несигурна в действията си и местообитанията и по водните слоеве.
Един от монтажите, които често се практикува от английските колеги, това е Зиг Риг монтажа. Монтаж, позволяващ да ловиш на по-горните слоеве на водата и много често са ключов фактор за вашият успех. Поради няколко причина, хората практикуващи шаранджийски риболов са много скептично настроени за този монтаж, но истината е , че е един ключов фактор за успеха Ви по това време на годината. Едно от предимствата му е, че може да бъде в пъти по-забележим от една поп-ъп презентация на дъното, защото по-горните слоеве на водата са много по-бистри и видимостта е по-голяма. Нашата несигурност идва от факта, че не можем да си ги представим добре презентирани във водата и сме свикнали с факта, че рибата предимно се храни на дъното, което не винаги е така. Просто опитайте да добави някой силен течен атрактор към вашата стръв и може да се надявате на голям успех, но както вече казах, Зиг Риг-а не би бил толкова успешен монтаж, ако не бъде практикуван в правилното време.
Един от цветовете за предпочитане на Зиг Рига – това е черното. Питате се защо не бихме заложили точно обратното, на някой ярък цвят, както постъпваме с поп-ъпа? Ами защото черното е най-близкия и естествен цвят на бубулечките, които най-често се намират в по-горните слоеве и шарана е свикнал да се храни с тях. Той ги приема като естествена храна, за това и по-лесно бихте го подмамили, ако вашата стръв би имала черни отенаци.
Зиг монтажа би имал отлични резултати, освен през пролетта, също така и в много топло време, където шараните излизат по-нагоре във водните слоеве , защото там водата има повече кислород, а и друг факт е, че обичат да се препичат на слънце, а какъв по-добър начин да ги залъжете от един неустоим зиг монтаж. А сега ще Ви кажа къде е най-удачното място да търсите рибите, когато използвате този монтаж.
Заливи
Заливите са по-плитките места на даден водоем, а колкото е по-плитко, толкова по-бързо би се стопляла водата и много е голяма  вероятността през дневно време да имате успех на зиг риг монтаж в тази част на водоема.
Островчета
Островчетата са като магнит за шараните, много често бихте забелязали шараните да патрулират около такива места, защото има голямо разнообразие от храна. Водата както при заливите е по-плитка и богата на насекоми и бубулечки, като ни предоставя голяма възможност за успешна презентация на нашия монтаж.
Места със закачки
Местата със закачки остават номер едно скривалище на шараните по всяко време през годината, където най-честото местоположение на шарана е в по-горните слоеве. Зиг Риг монтажа би се представил най-добре около тези закачки, в началото или в края на закачките,но не и в някъде в тях, защото имаме опастност от заплитане на монтажа, поради дългия диаметър, с който разполага.
Ако се интерсувате повече от този метод, в долното клипче може да погледнете един от известните представители на фирмата Корда – Али Хамиди, който разкрива едни от своите тайни за улов на зиг риг. Ще се видим следващия път !