Избор на подходящите риболовни принадлежности за риболов

By  

Как да изберем подходящите риболовни принадлежности и такъми за риболов.

Изборът никога не е бил толкова лесен колкото в момента. На пазара вече се предлагат много и разнообразни въдици и макари марките и фирмите са много и различни. Но как да се ориентираме в това изобилие от такъми за риболов. В няколко стъпки неи ще ви помогнем да изберете правилните и подходящи за вашия риболов такъми.
Независимо дали сте опитен въдичар или начинаещ е нормално да се колебаете в своя избор. Защото различните стилове имат различна екипировка. Предварително трябва да сте наясно каква риба ще искате да ловите на какви водоеми реки или язовири. Фактори от съществено значение при избор на такъми за риболов. Но идва по лесната част риболова се дели на няколко вида и те са: риболов на дъно, риболов на плувка, на блесна, на муха или зимен риболов.
При избора на риболовната екипировка трябва да обмислите:
Избор на въдица – много важно условие при избор на въдицата е нейната акция на изхвърляне както и дължината с който трябва да се съобразите. Материалите при направата на въдиците са карбон, виброво стъкло или композитен материал.  Независимо каква въдица сте си избрали трябва да ви е удобна и да не е тежка за риболов. Защото съгласете се цял ден сте край водоема и сте си избрали тежка въдица няма да изпитате удоволствие от самия риболов.
Избор на макара – преди всичко при избора на макара за риболов трябва да сме наясно със авансовата система на макарата, нейното предавателно число, самото тегло на макарата, колко лагера има и не на последно място капацитета на шпулата. При риболов на дъно капацитета на шпулата трябва да е доста по солиден отколкото при риболов на плувка. Самата макара трябва да е по- солидна (шаранджийска) докато при риболов не плувка трябва да е по- компактна и лека. При риболов на блесна предавателното число трябва да е малко по- голямо. Практично би било макарата да е снабдена и с резервна шпула за да можете да поставите два вида влакно за различни начини на риболов.
Избор на влакно– един бих казал доста важен момент от риболова е избора на влакно. Предлагат се два вида влакно плетено и монофилно. Плетеното влакно не притежава никаква разтегливост и е много здрава докато монофилното има разтегливост и е по слабо на натоварване. Когато ловите на места със закачки изберете плетеното влакно пред монофилното. Почти всички фирми на ролката са упоменали дебелината на влакното неговата издръжливост и дължина. Винаги ползвайте само здрави и хубави влакна не правете компромиси.
Избор на куки– тука като и при останалите риболовни принадлежности и аксесоари е важен начина на риболов (дъно,плувка,блесна,сом,шаран или блесна) Трябва да се съобразите също и със големината на куките материала от които са направени както и с техния цвят. Също така ако избирате изкуствени примамки с тяхната големина и вид. Във всеки риболовен магазин ще ви помогнат със допълнителни напътствия при избора на куки.
Избор на риболовни принадлежности и аксесоари– всеки рибар знае че различните техники изискват и различни принадлежности и аксесоари за риболов(вирбел,плувка,блесна,воблер,сигнализатор,стойка,рибарски стол,палатка). Затова доверете се и на вашите познати рибари на вашия собствен опит вслушайте се в препоръките на приятелите. За да се насладите на добрия риболов изберете правилно вашите такъми.