Какво е Ronnie Rig и как се прави

By  

Ronnie Rig е изключително ефективен монтаж, който се използва за улов на по-едри риби, предимно шарани. Освен под това наименование, можете да го срещнете и като Spinner Rig. Монтажът е особено актуален за по-студените месеци, когато се използва основно ярка стръв. Невероятно ефективен го прави способността на куката да се завърта на 360 градуса. Независимо от коя посока ще се появи рибата, куката се завърта много бързо и се забива в долната челюст на шарана.
Ronnie Rig можете да откриете в готов вид във всеки рибарски магазин, или да се научите да си го правите сами. Не е нещо кой знае колко сложно, а и направата му не изисква кой знае какви компоненти.
И така, ако сте решили да опитате сами да си направите рони риг монтаж в домашни условия, трябва да се снабдите с:
• плуващи топчета, които да са силно плуващи, а размерът им може да бъде 10, 12 или 15 милиметра;
• флуорокарбон с размер 0,50 или 0,55 милиметра, тоест да бъде по-дебел, защото от една страна пази от отлитане, а от друга – много добре ляга на дъното;
• кримпващи клещи за кримпване на флуорокарбона;
• кримпове с размер 0,6 милиметра;
• вирбел, на който се връзва влакното и се закачва куката;
• шлауха за покриване на вирбела;
• леко извита кука тип „кършанка“;
• винтче, на което се навива стръвта, като задължително е то да има халка отзад;
• стопер, който да фиксира винта, за да не изпадне от куката.
След като имате необходимите компоненти за направата на рони риг монтаж, трябва да ги свържете правилно, за да бъде уловът ви на шарани наистина добър. Ето и какво следва, как точно да обвържете елементите и каква е последователността за това.
Монтажът започва с едно парченце от около 25 сантиметра флуорокарбон, на което се кримпват 2 броя кримпчета. През едната дупчица на първия кримп прекарвате единия край на влакното и го връщате обратно през другата дупчица. С помощта на кримпващите клещи притискате, за да се стегне кримпчето. В другия край на флуорокарбона се застопорява един от вирбелите, като преди него се вкарва другото кримпче. След като притегнем и него и подкъсим стърчащите краища, поводът е готов.
Следва поставянето на куката върху вирбела – тя се промушва в ухото на вирбела, след което една от специалните шлаухи се нанизва през острието на куката, като целта е да мине по цялата ѝ дължина и да достигне до опашката, където е свързана с вирбела.
И последният етап е да се сложи едно от винтчетата, което също се нанизва на куката и се застопорява с помощта на стопер, който също се нанизва на куката, като се започва от дебелата му страна. Плаващото топче започва да се навива на винта, до пълното му завъртане върху него.
Това е цялата философия около рони риг монтажа, с който можете да се насладите на прекрасен риболов, ако това е вашата страст. Няма нищо сложно при него, като изключим това, че е малко пипкава работа заради прекалено малките размери на елементите, които се използват при него.
В случай, че обичате риболова, но нямате търпението сами да си направите рони риг, то търговската мрежа ще ви предложи богато разнообразие от готови монтажи, с помощта на които ще се радвате на богат улов.