Меласа

By  

Здравейте отново колеги шаранджии! След кратка пауза покрай Великденските празници, ние се завръщаме с пълна сила към статиите, с които всяка седмица Ви запознавам с нещо ново, което може да Ви бъде от ползва в така любимото ни хоби – шаранджийството. В днескашната статия, ще коментираме малко по-различна тема, тема , която е свързана с приготвянето на нашия спод микс, а по-точно една съставка, която би ни помогнала да привлечем голяма количество риба на нашето петно и да имаме по-големи успехи. Добавката, за която ще поговорим днеска се нарича меласа.
Тази съставка била популяризирана от нашите по-възрастни роднини, които в миналото много залагали на нея и я използвани , като така наречените дипове в днешно време. Бива използвана за поливане на нашата захранка и дипването на стръвта в нея, но какво точно представлява меласата?
Меласата – от гръцки melli – мед , представлява тъмна, гъста течност, наподобяваща сироп, които е остатъчния продукт от производсвото на захар от захарна тръстика и захарно цвекло. За първи път пробива на пазара в Южните Щати още през далечния 19 век и бива заместител на бялата захар.
Меласата може да се използва при направата на вашите стик миксове или добавяне към вашия спод микс, което добавя изключителна атрактивност след попадането й във водата. Тя има много сладък вкус, който шарановите риби не могат да устоят. Меласата се предлага в няколко вида в зависимост от нейното приготвяне.
Светлата меласа се получава след първото варене на захарната тръстика. Това е най-сладката меласа.
Тъмната меласа се получава след второто варене на тръстиката. Тази меласа е една идея не толкова сладка, като първата, също така след губенето на сладникавостта й, тя повишава своите полезни качества, като по-голямо количество витамини и минерали в нея.
Черната меласа има най-нисък процент на сладост, защото се получава след третото кипене на сместа. Черната меласа обаче е богата на витамини и минерали, което я прави и най-полезна от трите вида.
Много шаранджийски фирми на пазара предлагат към арсенала си качествена меласа, придобита по естествен начин, богата на много витамини и минерали. Плюсът, който има тази съставка е този сладникъв вкус, а именно голямото съдържание на захари в нея, което подбужда апетита на шараните и ги кара да се хранят сравнително повече, а какво повече искаме да прави рибата, щом е на нашето петно ?
Меласата може да бъде комбинирана с различни други течности към вашия спод микс. За пример можем да вземем течен атрактор робин ред, който има пикантен вкус и със своя ярко червен цвят, много добре би се комбинирал с тъмно-кафявата меласа. Тя може да се използва и за направата на протеинови топчета, като добавите 30-60 мл на 1кг базов микс, може да се сдобиете с едни доста добре работещи протеинови топчета, със сладникъв и ароматен вкус.