Намотаване на плетено влакно

By  

Предвид все още високата им цена плетените влакна не са навлезли в масова употреба сред риболовците у нас. Ползват се, разбира се, но предимно от спинингисти, шаранджии и някои други обособени категории въдичари.
Обикновено шпулата на макарата събира голямо количество влакно и при намерения за спинингов риболов не е целесъобразно да се изпълва изцяло с „плетенка”, понеже използваната работна дължина едва ли надхвърля 20-30 метра. Спокойно може една 100-метрова ролка да се раздели на две, а за пълнеж под плетеното да се навие старо монофилно влакно. Проблемът е обаче как да се прецени колко да се запълни шпулата отдолу, така че с добавката от плетено влакно да се достигне до оптимално положение.
Има лесно решение. Всяка съвременна макара се предлага с резервна шпула и именно тя ще свърши добра работа в случая. Навиваме на нея първо плетеното влакно (примерно 50-те метра, за които стана дума по-горе) и допълваме до 2-3 мм под ръба с монофил. После сменяме шпулите и на основната пренавиваме влакната. Тогава отдолу ще се подреди монофилното влакно, а плетеното ще запълни връхната част на шпулата. Така отпадат притесненията от незапълнена или препълнена с влакно макара.

Източник Новинар