Риболовът – страст № 1 на голяма част от мъжете

By  

Безспорен факт е, че един голям процент от мъжете не само у нас, но и по света, прекарват голяма част от свободното си време край някой водоем. Незнайно дали тръпката да ловят риба, или после да се хвалят чия е най-голямата, е по-силна. За някои страст, за други професия, риболовът също си има някои тънкости като всеки занаят.

И така, за да стигнем до тънкостите, най-напред е добре да знаем какви са различните видове риболов, които се практикуват. И едва тогава можем да говорим по-подробно за тях.

  • Риболов на плувка

Това е риболовът, с който е започнал почти всеки рибар. Той е не само най-разпространен, но и изключително увлекателен. Може да се практикува в реки и язовири и е подходящ едновременно за ловене на хищни и нека ги наречем кротки риби.

  • Дънен риболов

Негов обект са рибите, които обитават дъното на водоемите. Понякога може да падне и голямо чакане, но пък и уловът си заслужава – очаква се да клъвнат много по-големи риби, отколкото са тези на повърхността. Този вид риболов е също доста разпространен и предпочитан от рибарите, които имат много свободно време и се стремят към нещо голямо, с което да се похвалят.

  • Риболов на блесна

Практикуването на този вид риболов е свързано с честа смяна на местоположението и безброй замятания, които рибарят трябва да направи. И, колкото и лесен да изглежда, тук най-добре проличават уменията на въдичаря – колкото по-добре хвърля и движи блесната, толкова по-голям успех ще има по време на риболова.

  • Риболов на булдо

„Булдото“ е вид плувка, приличаща на водна топка и е изработена от прозрачен материал. Това я прави невидима дори и в най-бистрите води, където рибата става особено предпазлива. Този вид риболов е подходящ за улов на риби, които обитават горния слой на водата. Успехът при него зависи най-вече от избора на мухата – тя трябва да бъде съобразена с големината на кукичката и вида риба, която смятате да преследвате.

  • Риболов на муха

Мухарският риболов изисква голямо умение от страна на рибаря със специален прът да успее да заметне мухата на разстояние 15-20 метра, без да използва допълнителни тежести. Това наистина си е едно умение, което си изисква и сериозен опит от страна на въдичаря. Но успеете ли да го усвоите, със сигурност ще се радвате на добър улов и приятно прекарано време сред природата.

Стига да можете да носите на студ и да не изпитвате страх да ходите по леда, зимният риболов може да бъде много интересен и забавен. Винаги обаче отчитайте греенето на слънцето – започне ли да става прекалено силно за зимния сезон, е по-добре да слезете от леда, тъй като съществува риск той да се пропука и да пропаднете. Това, от което се нуждаете при него, е добра екипировка и дупка в леда.

Така изглеждат на пръв поглед видовете риболов, които се практикуват от рибарите. Какви са такъмите, които се използват при всеки от тях и за улов на какви риби е подходящ конкретният вид, предстои да разберете в следващите статии, в които ще разгледаме всеки един от видовете поотделно.