Риболов на пъстърва

By  

Спининговият риболов на пъстърва по реките винаги е бил емоционално преживяване и специфичен тест за уменията на риболовеца. Използването на изкуствени примамки често пъти е единственият начин, по който можем да уловим едър екземпляр от пъргавата риба.
Пословичните предпазливост и капризност на пъстървата, а също и изменените условия в реката – като ниско ниво на водата и голяма прозрачност – понякога налагат използването на по-особени изкуствени примамки – микро примамките. С минималното тегло, почти без-шумното падане във водата и с имитацията на малки водни „жертви“, тези миниатюрни изделия могат да спасят „капото“ и да ни изненадат с неподозираните си възможностите.
Под микро примамки се разбират онези модели, които имат минимално тегло и дължина и често пъти изглеждат почти ювелирни. Най-често в магазините се срещат микро блесните, които според големината си са обозначени съответно с номера 00 и 0. Тези блеснички имат тегло около 1.5-3 г и дължина 2.5-4 см. Тялото им се състои от едно-две месингови или стоманени топчета, понякога цилиндърче, а тройката е No 10-14. Сравнително добро разнообразие от микро-блесни има фирмата Mepps, като с подобни параметри се отличават моделите Black Furry, Thunder Bug, Aglia и Comet. Малките им и леки лопатки обаче изискват по-голямо съпротивление, за да се въртят ефикасно, което се постига с бързо водене под определен ъгъл с течението на реката.
Друга важна част от микро-примамките са мини воблерите. Сред тях има модели, които с дължина от 2.5-3 см са изкушение и за най-претенциозната и сита пъстърва. Те, също като въртящите се блесни, са много леки, но малкото им тегло се компенсира с недалечните замятания, с които се характеризира риболовът на пъстърва в малки и средни реки. Съществуват разновидности, имитиращи рибки, жабчета и насекоми. За различните ситуации могат да се ползват плуващи или потъващи воблери. Такива миниатюрни модели произвеждат фирмите Ecogear, Owner, Illex. Filstar, a също и популярните с качествата си и достъпната цена воблерчета на фирмата Goldy. Много често именно този тип примамки са най-уловисти в ситуациите, когато пъстървата не е много активна.
Тъй като става дума за микро-примамки, въдицата и макара също трябва да им съответстват. “Ултра- лайт“ (супер лек) е думата, която обуславя параметрите и характеристиките на оборудването. Обикновено се използват леки спинингови въдици с дължина 1.8-2.4 м, бърз строй и тест на изхвърляне в диапазона 0.5-12 г. Тези пръчки са доста фини и гъвкави, но могат да се справят с изваждането на 1-2 кг риба и позволяват точно подаване на „безтегловните“ примамки. Макарата пък е добре да тежи не повече от 250 г, за да се постигне баланс с въдицата. Достатъчно е да има няколко лагера, съотношение на въртене 1 4-1:5, евентуално су- пер-стопер и една резервна шпула. Влакното е друга важна част риболовния такъм: в зависимост от предполагаемата големина на рибите се ползва такова с диаметър от 0.12 до 0.16 мм. Употребата на по- дебело ще бъде твърде видимо от рибата и ще затрудни точното подаване на микро-примамката. Аналогично може да се използва и плетено влакно, по възможност обаче с минимален диаметър – 0.05 например. Добър избор е флуоро влакното, което в бистра вода е незаменимо, тъй като става почти невидимо.
Употребата с микро- примамки може да бъде особено ефективна в края на лятото, когато водата в реките е доста топла и прозрачна, а апетитът на пъстървата минимален. Много важен детайл в риболова е подходящият начин на водене на примамката, като той трябва да е максимално близък до естественото поведение на това, което всъщност имитира примамката – било то рибка, насекомо или нещо друго. В това се състои магията на микро-примамките: при правилен подбор и работа с въдицата, макарата и играта на примамката, риболовецът ги кара да „оживеят“, което и провокира атаката на пъстървата. Освен това, микро- примамката трябва да имитира естествената „плячка“ на рибата, която е характерна за дадения сезон и съответната река. Не по-малко значение имат и характеристиките на конкретната река: прозрачност, бързина на течението, температура на водата и средна дълбочина: това важи и за климатичните обстоятелства температура на въздуха, осветеност и т.н. Обръщането на внимание върху всички тези аспекти от риболовния излет, ще ни помогнат да изберем точната примамка и да използваме максимално пълноценно свойствата й.
Улавянето на трофейна пъстърва с микро примамка и фин такъм е невероятно изживяване, което оставя незабравими спомени.

риболов на щука

риболов на щука с воблер