Риболов на фидер

By  

Риби и такъми за риболов с фидер

Фидерът е една от най-модерните дънни системи. Напоследък за този вид риболов се пише наистина много но хората все така се интересуват от него в стремежа си да го разберат. Още повече, че именно през есента рибите кълват най-вече на фидер водата изстива и рибите стават по- мудни, а и нивото на реките е все така високо, което също е предпоставка за практикуване на дънния риболов.
Монтажът, който бих искал да предложа на вашето внимание, може да ви се стори елементарен, но върши идеална работа. На първо място е необходимо да подберем правилен връх за риболов на течение, което означава да се спрем на най-твърдия. Целта на този риболов е рибата да се самозасече  когато тя ни удари и засечем рязко, просто рискуваме да ни скъса. При удара не засичайте  достатъчно е да изпънете плавно пръчката, тъй като трябва да оставите рибата да се засече сама! На основното влакно първоначално се нанизва така наречената противооплитаща тръбичка, която трябва да е с дължина от порядъка на 15 см. Тръбичката е съставена от две части  едната по-къса, а другата по-дълга, като се разделя на мястото, на което се закача хранилката. По-дългият й край се прокарва пръв на влакното, а по-късият остава към повода. След това на противооплитащата тръбичка закачаме хранилката. Използвайте задължително правоъгълни хранилки, в никакъв случай кръгли. Кръглата хранилка много лесно се търкаля под напора на течението и отива непосредствено до самия бряг. Правоъгълната се задържа по- лесно на дъното на едно място.
След тръбичката нанизваме гумен стопер, а след него връзваме вирбел, който е повече от задължителен, за да не ви се оплита и усуква повода. Под гумения стопер до самия вирбел може да сложите една оловна сачма. Що се отнася до повода, не мога да кажа, че има някаква точно определена дължина тя варира от порядъка на 20 до 40 см, като оптималният вариант, който бих ви препоръчал, е 25-30 см. Куките вече се избират в зависимост от рибите и стръвта, на която ловите.
При изхвърлянето на линията се стремете всеки път да замятате на едно и също място. Стремете се да не замятате напред пред вас, а диагонално на течението над вас. Течението ще изнася хранилката ви почти всеки път на едно и също място.

фидер риболов

Риболов на фидер