Риболов на щука

By  

Риболов на щука – наблюдавайте преди риболова

Много колеги още с пристигането си на водоема замятат веднага такъма. Ако все пак действително сме решили да хванем специално щука, трябва известно време да направим обстойно наблюдение. Следователно отворете очите и се замислете къде в момента може да се намира този хищник. Обърнете внимание на потопените във водата дървета, обрасли участъци с тръстика и папур, както и хълмчета и дупки по дънния релеф. Такива места в повечето случаи са „горещи“. С малко повече късмет можете да откриете место-положението на някой конкретен екземпляр (подскачащи малки рибки по водната повърхност). Това е много важно и говори, че в момента щуката е изгладняла и е в търсене на плячка.

Научете някои неща за щуката

Рибите, може да се каже, спазват някои свои ритуали. Например времето за риболов е почти точно регламентирано. Щуката по време на този период на деня се върти в точно определени места във водоема. Освен това много малка част от деня минава в ядене, а през останалото време и най-съблазнителната стръв няма да бъде атакувана. Научете времето на хранене на конкретния водоем и се постарайте да го запомните и точно тогава напънете най-много сетивата си. Това изключително повлиява крайния успех, увеличавайки допълнително шанса за някое добро парче, за-ковано на куката.
Направете си собствено място
Доста колеги се страхуват сами да си проправят път и да си изберат собствено място и в крайна сметка се ориентират към някои други любители, решили в момента и те да се насладят на това удоволствие. Ако в този водоем щуката се лови добре на блесна и това се знае, всеки хвърля с тази примамка. Но рядко някой допълнително се замисля, независимо от броя на хванатите щуки на блесна, дали тя е най-подходящата тук и сега. Въпросът за максимално успешната стръв остава отворен и винаги са нужни експерименти. Опитайте например с воблер, силиконови и други изкуствени примамки. В язовири, където най-резултатен е риболовът на рибка, поставете за стръв някой морски деликатес. Парче сардина ще свърши страхотна работа. Особено по-едрите екземпляри не могат да им устоят.
Опитвате новости
Търпеливото и постоянно експериментиране винаги носи добри резултати. Изберете си например място, където дълбочината е около три метра и в непосредствена близост има тръстика или папур. На този участък най-пра- вилно е опипването първоначално с плиткопотъващ воблер (дълбочина на потъване до един метър). Това е по простата причина, че щуката често атакува своята плячка отдолу. Ако първата стръв не даде добър резултат, завързваме воблер с дълбочина на потъване до три метра или пък например голям рипер или туистер. След тези експерименти със сигурност ще разберем дали рибата кълве в момента или пък не. Най-добре е тихо да останем на подходящото място около половин час и в много случаи стръвта после се атакува още на второто мятане.
Водете примамката бавно
Често риболовците водят стръвта прекалено бързо и това не носи добър резултат. Загледайте се например в някоя каракуда или червеноперка. Тя плува бавно няколко секунди, после застава на едно място и пак тръгва бавно. Сравнението с естествената за щуката плячка е изключително важно и носи информация, която не е за подценяване. Лошото водене на примамката е основната причина тя да бъде преследвана известно време и в близост до брега хищникът се отказва и се връща обратно на своето място, без да последва атака. Дори последната генерация воблери трябва да се водят с известни паузи, иначе заорават по дъното. При по-продължително задържане често в момента на потегляне на стръвта рибата удря.

риболов на щука

риболов на щука с воблер


Продължение