Риболов

By  

Етика и етикет в риболов на шарани

Етиката се определя като начин на поведение, което се вписва в общоприетите норми и рамки в общество или група. Може да не е толкова популярен термин, какъвто беше доскоро, но неговото значение и цел помагат за създаването на нормална среда за хора, които да си взаимодействат помежду си без необходимост от писмени правила или специални закони.
Стремежа да се хване голям шаран не е нещо ново, а и е видимо желанието да се направи това на всяка цена. За съжаление, необходимостта за признание или изгодни сделки за спонсорство не е изненадващо, че често довеждат до жестока конкуренция, както в интернет, така и на вода. В Северна Америка епидемията от „Огледална мания“ не само създава лоши чувства, а понякога се стига и до открита враждебност и сериозни заплахи. Така че може би е време да се замислим върху това какво представлява разумното поведение за постигане на нашите цели в риболова.
Точно измерване
На първо място стои въпросът за точноот определяне на размера на всеки отделен шаран и особено ако той ще участва в състезания (TOKS, CAG Big 4 и т.н.)., в които могат да се спечелят значителни награди. Няколко рибари бяха разобличени през последните години за лъжливи изчисления на теглото на рибата и правилата се затегнаха, за да премахнат наглите измами. Онлайн конкурсите разчитат на фундаменталната честност на повечето въдичари, но какво да кажем за многото почтени рибари, които дори не могат да осъзнаят, че това, което виждат като тегло на техните риби, е прекалено оптимистично? Те може би внимателно и старателно проверяват килограмите и грамовете, но дали те проверяват и коректността на техните везни? И само защото кантарът мери точно при 10 или 20 кг не означава, че ще продължи да го прави и при по- голяма тежест. Цифровите везни, например, са известни с това, че са „нелинейни“ и могат да варират с цели 15-20% (нагоре и надолу) в своите показани тежести. Дори и високотехнологичните везни трябва да бъдат проверявани първоначално и след това периодично, за да се гарантира, че не са се „отклонили“ с течение на времето. На някои места везните могат да се изпращат за проверка на определен период от време или просто можете да си ги проверявате сами. След като го направите, ще бъдете напълно уверени, че следващият ви личен рекорд ще бъде наистина рекорд, а признанието ще бъде заслужено.
„Гостуване“
Не кой и да е, а легендата на шаранаджийството Род Хъчинсън въведе термина „гостуване“. Широко известно е, че много шаранаджии, включително и някои добре познати лица, посещават водоеми, за които има репортажи или дори само слухове, че там са били хващани големи шарани. Факт е, че тези „гости“ не са били нито поканени, нито пък плащат членски внос на риболовния клуб, който притежава или има права за риболов на това място. В очите на закона, те са нищо повече от бракониери и нарушители. Това е и причината много от топ клубовете да имат стриктни публични забрани, за да се избегне прекомерната екплоатация и безразъдното хвалене с големи уловени шарани. Те не искат водоемите им да бъдат опустошени от нежелани гости или още по- лошо – да открият, че част от ценният им състав е бил преместен в други води.
Един от ключовите аспекти, който различава риболова на шарани в Северна Америка и Европа, е свободният достъп до широк спектър от водоеми. В Северна Америка достъпът е забранен на много места, което наистина ефективно елеминира „гостуването“ по отношение на неправомерния достъп, но все още остава въпросът за етиката в премахването на всички външни от район, където се знае, че някои са постигнали сериозни успехи.
Ако се наслаждавате на първокласен риболов, най- естественото нещо е да искате да споделите изживявянето си с няколко приятели. За съжаление много бързо ще откриете, че вашите приятели имат и други приятели и така нататък и така нататък… Затова е добре да спазвате някои прости правила, преди да споделите с всички локациите с големи риби.
Покажете малко уважение…
Когато решите да споделите вашите успехи в улова (особено снимки, разкриващи мястото) в форуми с отворен достъп или в сайтове като Фейсбук, не се изненадвайте, ако другия път като отидете на същото място намерите някой друг да седи на вашето място. Едно на ръка е да споделите постижението си пред някой сериозен рибар, съвсем друго е да го публикувате пред цяла група от хора. По- добре не бързайте с възхищението от вашите колеги рибари, а публикувайте снимките няколко дни или дори седмици след улова, това не само ви дава глътка въздух да се насладите на успеха на спокойствие, но и по този начин давате шанс на рибата да се разпръсне преди да бъде нападната отново.
Ако имате достатъчно късмет да получите покана за риболов или „случайно“ се намирате в област, в която някой друг е успял, не очаквайте топло посрещане, в случай че лагерувате там с дни и популяризирате мястото с недискретни снимки и репортажи. Без значение колко добре мислите, че сте се справили в скриването на фона, модерните технологии обикновено имат начин за разкриване на местоположението… Например, смартфоните споделят кодирани GPS данни.
Също така е важно да се спазват местните правила и разпоредби за риболов. В много случаи се толерира само нощният риболов, защото тогава няма много рибари и обикновено те са изградили връзка с местните органи и надзиратели. Ако къмпингуването е забранено, слагането на палатка може да доведе до глоба или по- лошо – забрана за риболов на това място. Дори и да няма специфични разпоредби за неправилно паркиране, прекомерен шум или небрежно замърсяване, местните жители много бързо ще забележат грешките ви, а след тях и властите.
Ако наистина искате да спечелите уважението на останалите рибари, трябва сами да намерите места с големи риби, така че след това да можете да ги кажете на други сериозни рибари, които пък от своя страна също да споделят своя опит – така всички печелят! риби и такъми

риболов

риболов на шаран