Съвети за начинаещите в мухарския риболов

By  

Мухарския риболов е „наука“, за която много от нас научиха едва в началото на новото хилядолетие. Това е вид риболов с древни традиции в страни като Англия, Шотландия, Франция, Италия, САЩ и много други. Общото между всички тях е наличието на спиращи дъха реки и изкуствени водоеми, в чиито шарени води дебнат все едри и красиви риби. Много би могло да се каже и изпише за тръпката и контакта с природата, който мухарството ти позволява.
Основния принцип, които всеки начинаещ мухар трябва да се научи да спазва преди още дори да е нагазил в ледените планински води в преследване на някоя пъргава пъстърва, е че всичко в мухарството трябва да е съобразено с опазването на природата. Като се започне до използването на куки без контра и се свърши с хуманния начин на водене, вадене и задължителното освобождаване на уловените риби. Но на това, Вие колеги, ще се научите сами. Просто средата, в която се практикува мухарски риболов и природата, която се разгръща пред очите Ви сами ще Ви напътстват.
Толкова за описанието на мухарството. Всеки наскоро запалил се по този необятен раздел от риболова несъмнено трябва да знае каква точно екипировка трябва да си набави. Сещате се, предполагаме, че при подобно изкусно поднасяне на мухите ще Ви се наложи да се оборудвате с възможно най-прецизните „инструменти“ за целта. Сега ще се опитаме да Ви ги изброим, заедно с кратките им описания, за да може всеки от Вас да си сглоби собствено „въоръжение“. Не забравяйте основното – задължително трябва да съобразите и балансирате оборудването си. Това няма да Ви е особено трудно, тъй като прътите, шнуровете и макарите за мухарски риболов са разделени на класове.

Мухарски такъми за риболов

Мухарски Прът  основно прътовете се произвеждат от карбон или бамбук. Преди основен материал е бил бамбукът, но днес, с развитието на технологиите, предвид факторите лекота и здравина, все повече начинаещи мухари прибягват именно към карбоновия прът. Съобразете неговия клас и дължина с това къде ще го използвате. За реките по-добър вариант са по-късите прътове. Те позволяват по-лесно да поднасяте мухата на точно желаното от Вас място. Идеални за начинаещите са прътовете от 5 или 6 клас, тъй като се смятат за универсални и са подходящи за всички водоеми в България.
Мухарски Шнур – шнуровете също биват два вида – DT (двойно изтънен) и WF (утежнен в края). С DT шнурът можете да правите по-точни къси кастове (замятания), a утежненият се използва по-често за риболов с по-тежки мухи най-вече на по-сериозно разстояние. Всеки шнур си има лидер и типет. Лидерът е тънък вид повод, намиращ се между шнура и мухата. Лидерът е този, който напрактика „поднася“ примамката на повърхността на водата и затова е добре да бъде максимално деликатен. Избягвайте да експериментирате с много цветове, хубаво е да е безцветен. Типетът пък е частта от лидера, където се закача или връзва мухата. За самото връзване професионалистите използват широка гама от специални възли, но за това вероятно ще стане дума в друга тема. За сега можете да използвате добре познатите Ви класически възли. Относно избора на шнур – съветваме Ви в началото да прибегнете до DT шнур, с който по-лесно ще усвоите основите на мухарството и по-бързо ще свикнете с такъмите.
Бекинг – това е т.нар. основа, както я наричаме при риболов на плувка. Иначе казано, това е влакното, което слагаме под шнура в основата на шпулата. Неговата цел е да „уплътни“ обема й така, че намотания над нея шнур да се навие точно до ръба. Неговият избор не е определящ за успеха Ви.
Това бе най-важното относно въдичарското Ви оборудване. Остана да опишем и другата част – облеклото и аксесоарите. Тук задължителните елементи са няколко, както следва:
Мухарски елек – елекът е Вашият „мобилен куфар с такъми“. Без значение какъв модел ще изберете, стремете се дрехата да има максимално много джобове. Това ще Ви позволи добре да разпределите видовете такъми и лесно да си асистирате по време на излета, без да губите излишно време при промяна на елемент от линията. Цветът също е важен, съобразете го с водоема, където ще ловите. За по-горните течения на реките, които обиконовено се намират в зелени гори и гъста растителност, изберете зеленикав елек. И обратното – за по-големи и открити водоеми прибегнете към по-светли цветове като например бежовото или светло кафявото. Мухите си съхранявайте най-добре в метални кутии с мека вътрешна част, на която лесно да ги закрепятe и откачате – имайте предвид, че доста често ще Ви се налага да ги сменяте в ход на риболова.
Кеп – мухарския кеп е малко по-различен от този, който използваме при другите видове риболов. Той най-често е с дървена широка основа и много нежна мрежа. Всичко това е в интерес към възможно най-нежния контакт с рибите. Тъй като сте постоянно в движение при мухарския риболов, кепа стои закачен отзад на гърба на елека Ви, или на кръста.
Очила – много хора подценяват важността на този елемент от екипировката за мухарски риболов. Освен, че обезопасяват очите Ви при многобройните замахвания с шнура, очилата Ви дават още едно ключово в трудни моменти предимство – чрез тях се виждат силуетите на дебнещите на повърхността риби. Дотолкова са се развили технологиите в тази насока, че днес вече има очила за всякакво време – за облачност, за силно слънце, за дъжд и т.н. Ако имате възможност може спокойно да инвестирате в няколко вида очила, няма да сгрешите.
Ботуши – най-често се изпозват т.нар. рибарски ботуши или дори гащеризон. Целта е да опазите долната част от тялото си суха. Всяко навлажняване или намокрянето на краката Ви би могло да е опасно за здравето. Горните части на гащеризоните вече се произвеждат от дишащи материи, които да не позволяват запарване и да Ви осигурят комфорт в максимално по-голяма част от излета.
С това, колеги, краткия ни наръчник за начинаещи в мухарския риболов приключва. Не забравяйте още едно много важно правило – след излета си задължително отделете достатъчно време да почистите добре обордудването си. Измиите и избършете със суха кърпа шнуровете, свалете макарата от пръта, измийте я, изчистете я от песъчинки и др. Можете дори да я смажете, ако сметнете за необходимо. Надяваме се да сме Ви били полезни. Наслука!