ESP Cryogen – Видове Куки – част 2

By  

Привет отново ,колеги шаранджии! Драго ми е отново да се срещнем за поредната наша статия, която е с цел да Ви помогне в избора си на най-подходящ продукт или метод, с който да подходите в различна ситуация. Днешната статия е част втора от миналата, в която Ви запознах за направата и технологията на куките на ESP, а именно – Cryogen. В статията днес, ще Ви представя част от куките, които са излезнали от гамата им, техните характеристики и подходящ монтаж, който може да използвате с тях, с цел по-добро презентиране във водата и разбира се улавянето на риби, защото в крайна сметка, това е целта на нашето хоби (хвани и пусни).
Над три години в разработка, от които две от тях в реални полеви условия се тестват куките на ESP – Cryogen, където се стига до заключението, че са едни от най-качествените куки, които фирмата е произвеждала и слагат старта на нов стандарт над куките с тяхната си здравина и изръжливост на затъпяване. В процес на подобряване на молекулната структура на желязото от което са изработени, което подобрява здравината и тяхната износоустойчивост, където същия метод е използван в двигателите на Формула 1.
Разбира се, куките са използвани в реални ситуации в продължение на дълго време, за да докажат  на всички, че те наистина са това, за което всички говорят. Едни от най-добрите шаранджии в Англия, а и също така консултант на фирмата ESP – Тери Хърн, използва куките в продължение на две години. Сега те са неговия първи избор, като става въпрос за кука, която би издържала всички тежки условия, които могат да се случат. Други представители на фирмата, като Кев Хюит и Мартин Боуър остават само с позитивни мнения след тяхното ползване и не биха изключили на този етап от арсенала си тази нова иновация.
Но да спрем с обясненията, а нека вече Ви представя и представителите на серията Cryogen.
Първата кука с, която ще Ви запозная е така наречената Classic.

Тази кука е резултат от подобрение на стария модел кука Big-T на фирмата ESP и нейното подобрение, за създаването на на една по-добра, по-остра и по-здрава кука. Класическата кука се отличава с дълъг и по-фин остръв връх, който връх много леко сочи към основата на куката, което позволява по-бавното затъпяване при използването й за легнали монтажи. Разполага с 13 градуса обърнато ухо в края, което позволява по-доброто засичане на рибата при евентуално засмукване на вашата стръв. Куката се оприличава, като представител на Wide Gape куките. Налична е в размерите четири (4) , шест (6) , седем (7) , осем (8) дори и десет (10), което позволява използването на най-различни размери стръв. Най-използвание монтаж, който може да се постигне с нея е монтаж легнал на дъното за протеиново топче или царевица, с термошлаух в края и по основата на куката, които позволяват по-бързото обръщане на куката и забиването й в устата на рибата.

Следващия представител на семейството е така наречената Curve Shanx кука.

Истинска класика, като става дума за формата на тази кука. Няма фирма в света, която да не предлага поне един такъв вид куки в серията си. Curve Shanx е направена с P.T.F.E тефлоново покритие, както и останалите от серията, което допринася за издръжливостта на метерологичните условия и престой във водата. Това е същата класическа извита кука като куката от предишната серия под името ESP Raptor, но това е новата й иновация, която 25 процента по-остра и 30% по-здрава. Представя се в размери с номер 4 , 6 , 7 , 8 , и 10 , най-добра презнтация би имала в легнали монтажи, но най-вече се използва за направата на Ronnie Rig монтажи, благодарение на бързото и извъртане и невероятната й острота, трудно някоя риба би се измъкнала от нея.
Продукта също така се предлага и в модел Barbless (куки без контра).

Последната кука за днешната статия, но не и последната от серията, това е Grip Rigger модела.

Екипът на ESP, удовлетворява шаранджиите с различните видове куки за различни монтажи след направата на Grip Rigger. Тя е специално предназначена за използването на chod монтажи с леката извивка назад в ухото на куката, която позволява презентирането във водата много по-добре от другите видове куки при използването на pop-up монтаж като chod rig и hinged-stiff rig. Върхът и е леко извит навътре, позовлявайки по-бавното затъпяване от срещането на треви и закачки, върху които и най-често се използва и Chod монтажа.

Размерите, в които се предлагат куките са 4 , 5 , 6 , 7 и 8 номер, за използването дори и на 10мм pop-ups за вашия монтаж.
Ще се видим следващия път, когато ще Ви запозная и с останалите представители на серията Cryogen!