PVA – част 2

By  

Здравейте, шаранджии ! Днешната статия е продължение на миналата, в която обърнахме внимание на ПВА начина за презентиране на стръв във водата и въведение в начина за използването им. Днеска ще наблегнем повече на захранката, която слагаме в ПВА торбичките и мрежите, кога ще бъде най-удачно да се използват, монтажи и още няколко интересни неща, които ще разберете, ако останете с мене до края на статията.
Има голяма разнообразие от храни, които в днешно време се използват за захранване, но много малко от тях биват годни за употреба с ПВА продукти, поради наличието на вода в повечето, за това остават само няколко вида, които се броят на пръсти. Някои от които са, протеинови топчета, сухи семена, суха царевица, пелети. В зависимост от ситуацията и сезона се доверяваме най-често на едни от тези захранки, при използването на ПВА продукти.
Пролетта е  един от най-удачните варианти за използването на ПВА продукти. Времето през пролетта е най-променливо. В някои дни грее слънце и градусите, може да се повишат драстично, а в други дни вали и температурите спадат двойно. Промените пролеттно време много повлияват на рибата, защото тя е свикнала с минусови температури на водата и тази рязка промява във времето може много да залъжат рибарите. За това най-добрият вариант пролетно време за подаване на храна на рибата в близост до стръвта – това е чрез ПВА. Рибата още не е свикнала да обикаля и да търси сама храна, поради непостоянното време и предпочита храната и стръвта да й бъдат подадени възможно най-близко една до друга. Също така за предпочитане са храни с по-бързо усвоими съставки, поради унилостта на шарана да се храни по-малко.

Стигнахме и до монтажите, които най-често можем да използваме в съчетание с ПВА продуктите. Монтажите, могат да бъдат най-често легнали на дъното или с pop-up топче, което е на минимално разстояние от дъното до повърхността. Едни от най-честите монтажи, които се използват са – монтаж на косъм, на който най-често слагаме протеиново топче или голяма пелета, които биват голямо изкушение за шарана през по-хладните дни от годината. За да бъде монтажа ни на сто процента добре презентирам под водата, трябва да не бъде с голяма дължина и влакното за поводи с което го правим да не бъде със силиконово покритие, защото не би имал тази мекота на огъване и по-трудно би се сложил в торбичката.

Другия вид монтажи, това са pop-up монтажите. В случая се ограничаваме от някои видове pop-up монажи, като chod rig или hinged-stiff rig, защото много трудно биха се побрали в торбичката и тяхната презентация под водата не би се усъществила добре. За това се доверяване на най-прост pop-up монтаж, както е показан долу на снимката.

Най-често използваните храни при използване на ПВА са пелети, топчета, семена и суха царевица. Трябва много да внимаваме какво поставяме за захранка в торбичката или чорапчето, защото ако съдържа и най-малко количество вода, ще разтвори дадения продукт и няма да можем да презентираме нашата стръв. За целта много фирми са измислили продукти на пълна маслена основа, която не съдържа вода, а в същност са течности, които не разтварят ПВА продуктите, които подпомагат за по-голяма атрактивност под водата и обогатяват нашата стръв и захранка.

Ако изпитвате трудности при приготвянето на вашите ПВА торбички и монтажи, може да погледнете клипчето отдолу, където подробно е обеснено , как да вържете най-добре вашата торбичка и как да сложите стръвта ви така, че да може да се презентира по най-добър начин под водата.