Видове куки за шаранджийски риболов – част 1

By  

Здравейте, колеги, шаранджии ! В днешната статия ще Ви запозная с една тема, която може би би помогнала на много от начинаещите от Вас, които биха искали да се запознаят малко повече с такъмите на по-напредналите от него колеги. Темата, която ще развием днеска е свързана с куките за риболов, а именно видовете куки, които предлагат на пазара и съответно всяка кука с какъв монтаж би била най-полезна и бихме могли да извлечем най-доброто от нея.

Видове куки за шаранджийски риболов

С минаване на времето и развиването на риболов, биват измислени няколко вида куки за риболов, в зависимост от ситуация, монтаж и вкус. Ще ви запозная с няколко вида от тях в следващите няколко абзаца.
Най-типичния вид, коята като се спомене думата „кука“, идва на мисълта на човек, това е така наречената Wide Gape кука или преведена на български „с голям отвор“ (в случая се има предвид долната и част).
1.) Wide Gape
wide gape
Това е най-честия пример за кука за използване при улов на шаран. В зависимост от фирмата, която ги произвежда, те добавят и някои нови черти в модела, с цел по лесното засичане на куката в устата на рибата.

Горният пример е от фирмата Fox модела Wide Gape. Англичаните са добавили и тази лека извивка в ухото на куката, както и правата форма в долната й част. Тези две подобрения подпомагат за по-лесното извиване и по-голямата здравина на куката съответно.
Най-често този вид куки се използва за монтажи лежащи на дъното и за балансирана стръв.
2.) Curve Shank
Една от най-добрите видове куки на пазара. В този вид куки може да се каже, че няма недостатъци, а само плюсове, това са Curve Shank куките или преведено на български „куки с извито острие“.

Както от името се разбира, куките се отличават от другите с това , че имат извивка в рамото й и се различават с особената си форма. Това е един голям плюс при използването й, защото благодарение на тази извивка, куката се извива и се забива изключително лесно, без добавянето на алайнери и термо-шлаух в края й. Може би за това голяма предимство е предпочитана масово от рибарите.
Както Wide Gape модела, Curve Shank куките също имат разновидности. На горният пример е показана вид Curve Shank Medium, a в долния пример е показана Curve Shank Short.

Разликата между двата модела е в извивката на рамото на куката. Curve Shank Short e хибрид между Wide Gape и Curve Shank кука, която може да се използва също за монтаж лежащ на дъното, а Curve Shank Medium е често използвана за pop-up монтажи, най-често на Рони Риг, но това не пречи да бъде използвана и за дънен монтаж също.
3.) Longshank
Може би най-добрата кука за blowback монтаж и стръв на повече от едно топче, това е longshank куката.

Името и идва от дългото рамо с което разполага, което в превод означава “дълго стъбло“. Тази кука бива използвана най-често за монтаж blowback. Поради голямата дължина на стъблото, то позволява използването на по-голяма стръв, която ще се балансира добре с големината на самата кука.
Горната кука е хибрид между Curve Shank кука и Longshank кука, благодарение на тази извивка, която идва от Curve Shank куката, а дължината й от Longshank вида.
Долната снимка показва оригиналния вид на кука Longshank.