Видове куки за шаранджийски риболов – част 2

By  

Здравейте, колеги, шаранджии! Днешната статия е продължение на предишната, в която наблегнахме на видовете куки, които използваме за риболов на шаран. В статията ще наблегнем днеска на по особените форми за куки, които са предназначени за различни монтажи, които се популяризираха с времето.
С минаване на времето и напредването на шаранджийския риболов, известните фирми за направата на куки, като Owner, Starbaits, ESP и много други, решават да “съобразят“ нуждите на шаранджиите и да ги улеснят едва ли не от различни видове куки, с които могат да спомогнат за техните им монтажи. В следващите няколко абзаца ще ви покажа и точно тях.
1.) Chod Hook

На горната снимка може да видите така наречената „чод кука“. Както може би повечето от вас се досещате е, че нейното предимно предназначение е при използването на чод монтаж или най-често при pop-up монтажи. Нейната особеност е тази лека извивка назад в „ухото“, която подпомага по-добрата й презентация под вода, когато се използва pop-up топче, както е показано в снимката отдолу.

Предимството й също така е, че при този вид куки,повечето производителите правят „ухото“ на куката една идея по-голямо, за да може да бъде прекарано влакното повече от два пъти, което е изключително предимство, при хората , които често практикуват pop-up монтажи, като чод риг или hinged-stiff rig.
2.) Krank куки

Може би един от най-странните видове куки на пазара за шаранджийски риболов – това е Krank куката. Името й преведно на английски означава „особен“, а точно в следващите няколко изречения, ще разберете и особенноста й. Смята се, че куката е създадена с цел по-малкото откачвания на рибите, а именно проблем, който всеки от вас е бил жертва. Поради късото си стъбло и голямата и извивка, Krank куката бива едно доста добро оръжие за стабилното и надеждно закачане на рибите. Фирми, като Корда, Owner предлагат варианти на тази куки, които масово се използват от шаранджиите днешно време. Друго нейно предимство е, че не е нужно допълнителен алайнер за обръщането й, поради късото й рамо.
3.) Krank Chod кука

Всякакви разновидности има в днешно време на шаранджийски куки. На горната снимка може да видите комбинация от chod кука с krank, което прави една убийствена комбинация за pop-up монтажи и за сигурно закачане на рибите. Фирмата Korda са дошли първо с тази идея, която им носи големи успехи по водоемите в световен мащаб.
4.) Incizor Hook

Тези видове куки са изключителна рядкост да се видят от фирмите предлагащи шаранджийски куки на пазара. Особеността им е тази агресивна извивка в долната част на куката и правото й стъбло. Тази извивка позволява изключителна здравина на куката и надежност при закачането й в устата на рибата. Едни от фирмите предлагащи този вид куки е фирмата Owner,а модела е C-1 (CT-1 е тефлонова кука), продуктите им може да намерите в магазина на sukibaits , който разполага с голяма гама от шаранджийски куки, които биха удовлетворили и най-капризния шаранджия.
Посетете сайта на sukibaits за голямо разнообразие от продукти на фирмите ESP, Starbaits , Owner, Korda и още много други. Може да намерите подходящия за вас продукт на подходяща за вас цена.