Как да приготвим захранка за зиг риг с готови продукти

By  

Привет, колеги, шаранджии! Може би повечето от вас доста често с течение на времето и условията, започнаха да практукуват и да изпробват по-различни монтажи от традиционните за шаранджийството. Един от тези монтажи е зиг риг монтажа. Един доста труден монтаж, който направен както трябва и хвърлен в правилното време, би ни донесло много емоции от кълванета на риби. Но може би повечето от вас са доста скептично настроени, поради факта, че само една малка стръв, било то поп-ъп или зиг бъг, плава във водните слоеве и чака някоя риба да се хване. В днескашната статия ще променя вашия скептицизъм, като коментираме как да приготвим една прекрасна, богата на хранителни съставки захранка за зиг риг риболов.
За направата на зиг риг захранка, ще са ни необходими малко по-различни съставки, от колкото направата на нашата нормална захранка. Разликата е , че ще търсим рибата в по-горните слоеве, а не както по принцип на дъното, както повечето захранки работят. За да усъществим целта си, трябва да направим захранка, която да прави изключителен облак веднага щом попадне във водата.
Да започнем с факта, че захранката ни трябва да бъде с голямо количесто течност, било то вода или някакъв друг атрактант на водна или маслена основа, по-кратко казано – захранката ни трябва да прилича на каша, както е показано в долната снимка.

Можем да използваме и продуктите, които използваме и за нашия обикновен спод микс, но препоръчително е позлването на много ситно смляни частици. За пример, можем да използваме протеинови топчета, пелети, дори и млечна царевица, но трябва да ги смелим на много дребни частици, за да може след попадането им във водата, да не падат на дъното, а да могат да се движат по-свободно в по-горните слоеве, където респективно се намира и нашата стръв.
Много от големите компании за производство на храни за шаранови риби предлагат така наречените “cloud mix“ захранки, които преведено на български означава – облак микс, благодарение на който, улеснява дългото време в добавянето на различни добавки , за да придобием нужния ефект. По принцип тези миксове съдържат голямо количесто микро пелети, смляни на много ситно и коноп, който също така е смлян.
В долната снимка може да забележите какво прави този микс, веднага щом докосне водата.

Най-простото приготвяне на захранката ни е, като закупим готов микс за зиг риг и добавим повечко вода към него, препоръчително е използването на отношение 1:2 – захранка –вода , за да постигнем желания лепкав вид. Едни от примерите на пазара, които са с доказано качество и хванати много риби на този вид захранката, това е така наречение Zig Cloud на фирмата Dynamite Baits.

А това е и крайния ефект след добавянето на достатъчното количество вода.

В долното клипче може да видите и резултата от добре подготвената зиг риг захранка.

Ще се видим следващия път, където ще разгледаме как можем да си направим в домашни условия работеща, богата на хранителни съставки зиг риг захранка.