Кевин Неш – монтажът, който промени живота ми

By  

Здравейте, колеги, шаранджии! Отново сме с поредната статия в bloga на Сукибайтс. Днеска ще коментираме една тема, която е свързана с едно от най-големите имена в шаранджийския риболов – Кевин Неш, а именно той разказва за един монтаж, монтаж, който променя начина му на риболов, а не само него, а и на всички шаранджии, които по онова време практикуват модерен шаранджийски риболов. Настанете се удобно и останете с мене, защото ще чуете една доста интересна статия, разказана и цитирана от самия Кевин Неш.
Две мнения няма, че blowback монтажа е най-популяризирания монтаж за дъно, след класическия монтаж на косъм. Предимството на blowback монтажа е, че в зависимост ако го правим с термо шлаух, можем да регулираме нашата дължина на косъма и разположението на стръвта по куката, където при обикновенния монтаж на косъм не можем. Монтажът е бил използван за улов на множество риби в Англия и в цяла Европа.
Господин Неш споделя , че това е единствения монтаж, който използва за монтаж легнал на дъното. Благодарение на него, той успява да улови риби, които до сега не е успявал да хване, не знае дали е благодарение на монтажа или на късмета, но важното е, че точно blowback монтажа му е помогнал да направи тази една крачка по-напред, за да достигне своите цели. Кевин установил, че преди да започне да прилага blowback монтажа е имал изключтелно много откачени риби от неправилно закачане в устата на рибата след нейното самозасичане. Той разказва една истинска история, която се случила в миналото, когато бил млад. След като бил на Cambridgeshire видял шаран, който вече се бил закачил и бил с монтажа в устата, но не помръдвал. Шаранът започнал да тръска главата си и да се опита да„изплюе“ стръвта и не след дълго – той успял, успял е да се измъкне и монтажа се върна обратно във водата и рибата свободно си тръгнала. След това което видял, Кевин започнал да мисли различни иновация на монтажа на косъм и не след дълго стигнал до този извод, че трябва да направи монтаж, който след попадане в устата на рибата, тя да не може да го изплюе или ако се опита да го направи, да има обратния ефект – да се самозабива куката още повече и стигнал до един от най-успешните монтажи в днешно време – блоубек монтажа.

Горната снимка е монтажа, както и е изглеждал от преди 20 години, монтажа който използвал Кевин Неш, когато го „открил“.
А в долната снимка е монтажа, който Кевин ползва в днешно време.

Какво се вижда, разликата е огромна, от към качество на материалите, може би само единственото нещо което е останало вечно е стръвта – Scopex Squid.
Монтажът освен да хваща риби има и другите предимства, едно от които разказва Неш, е че му отваряла очите под водата. Ако кажем, че монтажа е направен, като горната снимка и сигнализатора издаде звук, че е имало кълване, но не взимане, след като прибере въдицата си и погледне монтажа, Кевин щом види че силиконовото шлаухче е избутано назад към ухото, то знае, че със сигурност рибата е изплюла стръвта и започва да регулира на различно място шлаухчето. Целта на Кевин Неш била дори и най-малкото пипане на рибата да се разбере и да може да се регулира и оправят монтажите. Той споделя, че много хора ходят за риба и чакат „ръна“, а през същото време може да са изпуснали 20 риби, които били като типичния пример, който видял в ранните си години на шаранджия, а именно рибата да седи неподвижна с монтажа в устата си и да се усвобождава и това да не бива отчитано на сигнализаторите.
В статията, от която е взета информацията не е споменавано, че Кевин Неш е човека, който открива този монтаж, но със сигурност историята му вдъхновява много хора в използването му и то с голям успех. До следващия път !