Риболов на Суки Лейк – 01.06.18

By  

Здравейте! В днескашната статия ще Ви споделя едно приживяване на така прекрасния Суки Лейк. Един от топ водоемите в България, който крие ужасно борбени и красиви риби. Има голяма популация на амур и шаран, също така на толстолоб и дребна риба, но риболова беше изцяло с шаранджийска цел и в следващите няколко абзаца, ще Ви разкрия как мина той и на какви монтажи и стръв заложихме.
Суки Лейк се намира в изключителна близост до село Костенец, Софийска област. Водоем, който предоставя освен голямо удобство за шаранджията, то и големи риби от шаранджийското семейство. Нормалния размер на шараните във водоема е между 5-10кг, също така има и размери над 15 и 20 килограма. Амурите също не са за подценяване, дълбоките води на водоема крият обитатели над 10 килограма. Може би една от причините, които прави риболова и по-труден там е голямата дълбочина. На места достига до 9-10 метра, а средната дълбочина е между 4 и 7 метра.
Направих един 24 часов риболов на водоема през изминалия уикенд. Настанихме се на 1 сектор – този, който е до стената. Дълбочината на 30 метра от брега беше между 4 и 6 метра, което доста ни изненада, защото времето беше изключително топло – може би над 25 градуса и се надявахме рибите да бъдат в по-горните слоеве. След като оправихме нашия лагер и стана време да хвърлим нашите въдици и да приложим различни тактики, с цел да имаме успех. Преди две седмици на водоема е имало състезание и с малко информация успях да измисля и тактиката ни за водоема. През топлите часове на водоема – между 11:00 и 17:00 часа, заложих на зиг риг монтаж, който беше с дължина 2,50м и търсехме рибата на дълбочина от 4,30м, зажалост от моя малък опит с този монтаж – успех нямахме.

С бавното захлаждане на времето и излизане на малко по-силен вятър мислех, че беше време да заложим на легналите монтажи, които не след дълго ни дадоха резултат. Вдигнахме дълбочината, където ловяхме и заложихме на дълбочина околото 5 метра, заметнахме няколко спомба с варена царевица, пелети на рибна основа и коноп и след едночасово чакане резултата беше на лице. Извадихме красив люспещ шаран с тегло от 6.100кг , който излезна на две 14мм пелети на Sonubaits – Cheesy Garlic. Мотивиран от резултата на колегата ми, заредих моите въдици и за стръв бях заложил на топче CCMoore – Live System с една плаваща силиконова царевица на фирмата ESP и монтаж Blowback, а на другата въдица заложих на топче Hot Demon също затапено с една плуваща царевица и дипнати в дип Hot Demon и зачакахме. След няма и 40 минути и левия сигнализатор “засвири“, след кратка борба излезна и един малчуган шаран с тегло около 4,500кг, който взе на топчето CCMoore.
За жалост нощта беше тиха и спокойна, без никакви индикации за риба, колегите на съседните сектори успяха да извадят един шаран с тегло около 5 килограма, но това беше всичко. Малко преди да си тръгнем в късното утро имах удар на същата стръв, която хванах и шарана, но за жалост се откачи при ваденето.
Прекарахме доста добре, като при положение за целия ден бяха извадени около 5 риби на целия водоем, като 2 бяха нашите , бях доста доволен от резултата ни. Със сигурност ще се посещава и за напред водоема, който крие своите трудности и тайни. Оставям Ви няколко снимки, за да се запозанете малко повече с нашето изживяване.