Стойка или бъз барове за риболов

By  

Здравейте, колеги, шаранджии! След кратка пауза, продължаваме с пълни сили напред с писането на нови статии и запознаване и обменяне на опит с Вас. Днеска ще поговорим за тема, която е свързана с качествата и предимствата на два продукта, които всеки един от вас разполага и за това ще бъде изключително интересно и за тези, които се колебаят кое да изберат от двете. Днеска ще коментираме стойката за риболов или колчета с бъз барове са по-удобни в нашите излети. Много шаранджии имат различни вкусове и предпочитат едно от двете спрямо другото, но всеки един продукт си има своите плюсове и минуси, ако остането с мене в следващите няколко минути, ще разберете какви са те.
Всеки от нас е започнал с простите колчета за риболов, защото може би не е имал възможност да закупи нещо по-добро. Те са един прекрасен начин за представяне на въдиците ни в близост до водата, взимат малко място, леки са, удобни са, но какво бихме направили ако се намираме на терен пълен с камъни или твърда почва? Няма да оставим риболова само заради едните колчета.
Стойките за риболов вече навлизат сериозно в шаранджийския риболов и отдавна са задминали простите колчета и бъз барове в застопоряването на нашите въдици, а и с причина. Много по-голяма стабилност има при използването на стойка, също така терена не е от значение, поради факта , че не е нужно да забиваме стойката си в земята, както го правим с колчетата, но стойките също крият своите недостатъци.
Ако сравним двата вида пособия за застопоряване на нашите въдици, то ще бъде така:
– колчетата с бъз баровете са леки, бързо се монтират и не взимат много място, също така губим по-малко време в приготвянето на нашия лагер, време което можем да хванем някоя друга риба, но на сметка на това минусите са, че ако терена е лош или пък неравен, ще ни бъда изключително трудно, даже почти невъзможно за забиването и монтирането им.
– стойката може да бъде използвана на всякакви терени, независимо дали има камъни, чакъл, пясък и дори във водата, по-стабилна е, при силен вятър или неравности, но за сметка на това се монтира по-бавно, също така и взима по-голямо място и някои стойки тежат около 4-5кг
Ако трябва да обобщим ситуацията то ще бъде следната:
– най-добрия вариант е да разполагаме и с двете, ако знаем предварително на кой водоем ще ходим, каква ще бъде почвата и релефа на терена, можем да се спрем на едно от двете, но ако не сме сигурно, може да се подсигурим да вземем и двете, поради факта, че ако е възможно забиването на колчета с бъз барове, това би било най-удачния вариант, защото ще ни трябва много по-малко време и ще бъде почти ефективно колкото и стойката.
В долната снимка Ви показвам по един вид стойка и бъз барове, които са едни от водещите по продажби в днешно време. На първата снимка може да видите така известния Ranger Mk2 на Fox, а на втората снимка ще видите бъз баровете на Cygnet, които разполагат с изключителен външен вид, с матирано покритие, съчетавайки с вашите въдици.