Gigantica

By  

Здравейте, колеги, шаранджии! Отново сме заедно с поредицата статии. Надявам се статиите, които Ви представям да Ви харесват и да четете с интерес, защото те първа започваме и ще пишем доста статии за напред, в които ще Ви предствям мои риболовни излети, интересни монтажи, истории и реклами на някои продукти. В днешната статия ще Ви говоря за един водоем, водоем който става известен през далечната 2008 година и то , защото един от най-големите в нашия спорт го закупва и започва да се грижи за него. Облегнете се удобно и останете с мене, защото в днешната статия ще поговорим за езерото Gigantica.
Гигантика или Свети Кристофър, както е било предишното име на водоема е бил един уникално красив водоем, пълен с огромни риби, намиращ се във Франция. Името Gigantica идва от обитателите, които притежава този водоем, а именно гигантските шарани. През 2008 година, септември, човекът ,който основава известната английска фирма Корда – Дани Фейбграс купува цялото това място и успява да постигна една от целите си, а именно да има собствен водоем и да може да ходи за риболов извън Англия, където да се наслаждава на прекрасни и големи риби.
След като го купува, той прави коренна промяна на водоема, като започва с правенете на редуцирани сектори, те били 26 на брой, което било доста за този водоем. Целта му била да намали секторите на 14, за да може водоема да се посещава от по-малко рибари, съответно да се вдига по-малко шум на рибата и тя да бъде по-активна през пиковите сезони (лятото). В момента секторите са 12 (от които 2 от тях не са активни), чакълирани и разполагайки с място за вашата палатка и такъми. Освен, че намалява секторите , той също така и забранява лодките, които били позволени преди. Забранявайки ги намалява риска от заплитане на въдиците при евентуален удар, който би допринесъл до възможно късане и оставяне на монтажа и крайната линия в устата на рибата, което застрашава живота й. Популацията, която разполага водоема по първоначална информация е бил около 900 риби, но това не е сигурно, даже настоящия му собственик смята, че рибите не са повече от 400 броя. Като говорим за дълбочината, Гигантика е доста дълбока – на места водоема достига до 12 метра, като повечето дълбочини са около 10 метра.
Най-голямата риба, която е била хващана за времето е било 72lb шаран, което се равнява на приблизително 33кг , което е изключително впечатляващо.
Водоема след като става собственост на г-н Фейбграс става още по-популяризиран освен в Европа и дори във Великобритания. Бива посещаван почти целогодишно, независимо от сезоните и времето. В официалния сайт на водоема може да се запазят свободни дати, като цената не би била много приемлива за българския шаранджия, но всяко удоволствие си има цена, а удоволствието да хването риба там е огромно.
Екипът на Корда прави няколко филма на водоема, в които те разкриват своите тактики и методи за улова на големи риби. В долното клипче съм споделил с Вас едно от многото клипове в които те участват. Това ще бъде статията за днес, но следете сайта в близките дни, защото ще следва продължение на темата, където ще поговорим за самите сектори на водоема и тяхното разположение около него. До нови срещи !