Shimano Tribal TX2

By  

Здравейте, колеги, шаранджии! Отново сме заедно с поредицата от статии. Днеска ще говорим за една доста интересна тема, която може да бъде много полезна за шаранджиите, които са на бюджет или те първа ще се навлизат в любимото хоби. Днеска ще поговорим за една въдица, въдица , която разполага с изключително мощна и в същото време тънка бланка. Тя е идеалния избор за средни така и за големи разстояния. Изработена от качествени материали и най-вече носи една от най-известните марки на пазара за шаранджийски въдици и макари – Шимано. Настанете се удобно и останете с мене, защото днеска ще поговорим за въдицата Shimano Tribal TX2 и всички нейни разновидности.
Много хора от вас са се колебаели с какви макари, въдици, стойки да започнат или да закупят, за да може да им вършат отлична работа и да не останат разочаровани, след като ги използват за известно време. От сега Ви казвам, че перфектната въдица или макара за малка сума – няма. Да оставим на страна, че и някои скъпи модели, също не отговарят на предпочитанията на някои шаранджии, но всичко опира и до вкус, но това е друга тема, която няма да засегнем днеска.
Днеска ще говорим за въдицата Shimano Tribal TX2. Тя е от семейство Tribal, което я прави изключително качествената въдица за работа. Всеки един член спрямо сумата си на пазара в това семейство, притежава уникални качества. Въдицата е предшественик на модела Velocity, който бива спиран от производство, но това не означава, че въдиците си приличат. От личен опит знам, че TX2 пръчката е по-мека във върха и играта с рибата много повече се усеща, докато при Velocity модела – тя е изработена най-вече за кастинг, за замятания на далечни разстояния и не толкова за игра с рибата. Предимството на TX2 модела е, че разполага с мощността на Velocity и в същото време с по-мекия връх, който предразполага за по-добра игра с рибата и съответно по-редките откачания.
Моделът е направен от ХТ60 карбон, което допринася за мощната и тънка бланка. Пръчката е с tip-middle section акция, което ще означава, че се огъва от средата към върха. Разполагат с клипс за влканото в частта на макародържача за удобство на шаранджията. Shimano DPS макародържат разполага този модел и водачи Sea Guide.
Въдицата е с голямо разнобразие от дължина и либри. Като започнем от 10 футовите въдици, които са с размер 3 метра и 5 сантиметра, те са за предпочитане за риболов от лодка или за трудно достъпни места, където не е нужно да замятаме на големи разстояния. Изключително леки са и са налични само на 2,75 либри и 3 либри. Другите модели разполагат и с 12 и 13 футови въдици, които са налични в 2.75, 3, 3.25 либри и модел Intensity, което е 3.5+ либри и е предназначение за много далечни замятания и улов на големи водоеми.
Като личен притежател на въдицата – модел 12 фута и 3.25 либри, мога да кажа, че за големия си либраж въдицата може да изхърля тежести на наистина далечни разстояния и в същото време играта с рибата да е наистина голямо удоволствие, за това колеги, ако търсите малко по бюджетна въдица, може да се обърнете към този модел, няма да съжалявате.