PVA – част 1

By  

Здравйте, колеги шаранджии ! Вие сте отново с поредицата от статии, в които Ви предлагаме разнообразие от шаранджийски теми, които обсъждаме заедно и придобиваме взаимен опит. В днешната статии ще поговорим малко повече за това, как е възможно да сложим нашата захранка в изключителна близост до нашата стръв, така че рибите от семейство шаранови (шаран и амур), като започнат да се хранят над това малко петно, нашата стръв да бъде точно върху него. Отговорът на въпросите се крие в поливиниловия алкохол. Но не колеги, това не е алкохола, за който всеки от нас си мисли и е вкусвал, това е изкуствен водоразтворим полимер или за по-кратко в шаранджийски риболов, ние го наричаме PVA. В днешната статия ще Ви разкрия някои тайни за използването на ПВА чорапи и торбички, за това настанете се удобно и се насладете на следващите няколко минути.
ПВА торбите са голяма откритие в развитието на шаранджийския риболов, защото подпомагат и увеличават възможността за улов на трофеен екземпляр, поради факта, че презентират нашата стръв в изключителна близост в храната, която сме поставили в PVA-то. Както може би вече разбрахте от горния абзац, ПВА-то е водоразтворим полимер, който при досег с елементи на водна основа, се разтваря. Има най-различни видове ПВА презентации, които са на шаранджийския пазар. Едни от най-известните са така наречените „пва мрежа“ и „пва торбички“, които можете да видите в снимките отдолу.


И двата вида способи имат еднакви цел, но се използват при различни ситуации и в зависимост от захранката, която искаме да сложим в тях. За предпочитане е използването на ПВА торбички, когато използваме по-едри пелети и по-големи частици, защото има опасност от изпадането им при самото замятане. Когато залагаме на ПВА мрежи, там няма никаква опасност от изпадане на нашата захранка, защото всичко е изолирано и можем да слагаме и най-малките семена и частици, с които да обогатим нашата стръв.
Трябва да обърнем внимание, че при използването на ПВА торбички или мрежи, нашето тегло на крайната ни линия се увеличава и то не малко. Повечето шаранджии, които използват пръчки от типа 3 либри / 3 либри и половина, с твърда акция, това им позволява измятането на олово от вариация 85 до 100 грама олово. След като сложим и нашата ПВА торбичка или ПВА мрежа, които в зависимост от количеството храна, които поставим в тях, могат да варират от 20 до 60 грама, цялото тегло на крайната ни линия варира средно до 120-130 грама, което става една трудна задача за нашата пръчка и най-вече за влакното с което сме, като изключим факта,че можем да постигнем големи дистанции, защото толкова голямата тежест не ни позволява да заметнем на по-далече. Но за всеки проблем си има решение, особено ако става въпрос за шаранджийски риболов. Много от производителите на пръчки, големи имена като Free Spirit правят специални модели, които най-добре биха се съчетали с използването на ПВА торбички и на балансирана точност и изхвърляне на пръчката, което позволява достигането на дистанции до и над 100 метра. За решение на крайната линия, ние използваме така наречение шок лидер, който може да представлява дебелно монофилно или по-тънко плетено влакно, който е с изключителна абразивоустойчивост и здравина, което позволява на рибаря, да натовари въдицата си с голяма тежест, без да се скъса линията.
За приготовлението на ПВА торбичките и мрежите, трябва да разполагаме с няколко основни неща, от които съответно ПВА мрежа или торбичка и пълначка и тъпкачка, за по-голямо улеснение, които може да видите в долната снимка.

Много е важно при връзването на ПВА торбичката, съдържанието на нашата храна да не съдържа елементи на водна основа, защото застрашаваме нашата торбичка да се разтопи, още преди да сме я метнали, също така трябва много здраво да вържем края на торбичката, да предотвартим евентуално отваряне при замятане.
За приготвянето на нашата торбичка, ние поставяме нашия повод в нея, след това внимателно обсипваме със захранката, която сме избрали, като покриваме нашата стръв и след това допълваме остатъка от торбичката и вкарваме оловото в нея, за предпочитане е да се използват олова инлайн, защото е по-лесно вкарването им при стръвта и захранката, от колкото олово със сейфти клипс.