Как да използваме природата, за да намерим рибите

By  

Колеги, здравейте ! След няколкото статии, с които Ви запознах свързани с продукти на едни от най-големите фирми в Англия, следва да Ви запозная малко повече с тема, която би била полезна на всеки един практикуващ хобито ни. Днескашната тема е малко по-различна от предишните, темата е свързана с това КАК да изпозлваме нашия най-добър „приятел“, за да намерим къде се крие рибата и най-вече за нейното държание през деня и нощта. Може би вече се питата кой ли е този „приятел“, който винаги може да бъде с нас и да ни подскаже? Той винаги е с нас и това е природата. Точно така, има толкова много черти около водоема, които могат да ни подскажат и помогнат в намирането на рибата, настанете се удобно и останете с мене в следващите минути и аз ще се опитам да Ви опресня нещата свързани с намирането на рибата благодарение само на вашите очи.
Много големи рибари на известни фирми , като Корда, ESP , Fox имат едно важно правило още преди да стъпят на мястото си на водоема – това е използването на най-голямото ни оръжие – очите. Очите могат да ни помогнат във всяка една ситуация преди да сме започнали да ловим. Да бъдеш близко до водоема е едно голямо предимство, преди да започнеш да ловиш, ако се загледаш и знаеш какво да гледаш, можеш да вникнеш много в държанието на шарана и логично по-лесно да го уловиш. Ще Ви разкрия някои тайни, които природата ни показва, където имало голяма вероятност да откриете шараните.
Птици, бръмбари, мухи – това са животни , които почти по всички водоеми ги има. Птиците, най-често патици или обикновени летящи птици, много често се срещат, когато пристигнем на дадения водоем. Те най-често се събират в групички, някои се гмуркат във водоема, други просто обикалят на дадено място. Една от ползите е когато видите тези неща е, че може да има риба точно в тези места, в които птиците обикалят. Причината е, че в тази област в която обикалят, има натурална храна или пък е била останало някаква захранка от колеги, които са били на това място.
Раннобудно ставане – то е едно от ключа към успеха на шаранджията, ако иска да види къде се навъртат предимно рибите. Шараните рано сутрин се издигат на горните слоеве, за да посрещнат първите лъчи на слънцето и да съберат малко топлина. Тогава може да видите местата на които шараните обикалят и респективно да заложите на тези места вашата стръв и захранка.
Топлите места – това са местата ,които шарана обужава да обикаля. Шараните в зависимост от сезона се подвизават в различни дълбочини на водоемите, но в повечето ситуации, те предпочитат по-топлите места, което логично следва , че в по-топлите сезони те ще бъдат в по-плитките места, също така и места с обилна растителност и папури – те са голям източник на храна и се използват за скривалище на шарановите риби.