Спинингови въдици – избор

By  
Спинингът е може би най-бързо набиращият популярност вид риболов в България. Всяка година все повече рибари оставят столовете и платформите за щека удома, хващат набързо въдицата за спининг, кутията с примамките, куканите и ботушите и с мръсна газ щурмуват реки и язовири. Веднъж опитали от тази „краста“, колегите много бързо се отказват от стационарния риболов и масово започват да практикуват основно спининг. И как да е иначе – по време на риболов на спининг човек се връща назад, когато единствено чрез първичните си инстинкти хората са можели да oсигурят вечерята си. За да имаш успех с изкуствените примамки обаче трябва така да поднесеш стръвта на рибите, че те да не могат да й устоят и яростно да я захапят, излизайки от стратегически заетите си места, от които се хранят ежедневно. Ако обаче сте нови в това и Ви трябват малко насоки за това какви такъми да си набавите – ето няколко съвета относно това на каква точно въдица да се спрете.
Трите най-важни фактора при избора на въдица за спининг са нейните дължина, твърдост и тегло. Сега ще се опитаме да Ви дадем кратко обяснение за важността на всеки от тях:
· Дължина на въдицата – това е основен фактор относно вида на водоема (река или язовир), към който сте се насочили и начина на риболов (от лодка или от брега), който сте избрали. Ако например ще ловите по реката, с по-късата пръчка (с дължина от 2,10 до 2,70 м) освен че ще успявате да правите по-лесни и „маневрени“ замятания, ще имате и по-лесен достъп до ключовете места, като сенките под дърветата близо до брега, утайките и т.н. Ако ще практикувате спининг от лодка също по-късата пръчка е по-добрия избор, тъй като дистанциите от лодката рядко са много големи (обикновено се търсят места покрай растителност и др.) и разбира се когато вече имате риба на линията с късата въдица е по-лесно да я извадите, дори и да сте забравили кепа вкъщи. И обратното – на широкия язовир дългата пръчка (от 2,70 м нагоре) ще Ви помогне да замятате по-навътре във водата, което увеличава шансовете Ви за удар многократно (да не говорим, че с дългата въдица за спининг ваденето на риба от по-голямо разстояние е много по-лесно и ще можете да си позволите да водите по-големи примамки, даже успоредно на брега).
· Твърдост – твърдостта на въдицата за спининг също е определяща в зависимост от това за каква риба ще я използвате. Съветваме Ви за по-едри риби, като например щука, бяла риба или костур, да използвате твърда пръчка. Твърдия връх дава възможност за по-рязко засичане в сюблимния момент на кълването, което при по-едрите риби с по-корави кости обикновено играе решаваща роля. Така куката се забива по-здраво и шансовете рибата да се откачи и избяга по време на изтощителната борба намаляват до минимум. И обратното – ако ще ловите по реката по-дребни кефали заложете на мекия връх. На по-плиткото мекия връх представлява предимство по време на воденето на самата примамка, а екземплярите до, да речем, един килограм си излизат безпроблемно.
 
· Тегло – накрая, но не на последно място идва и теглото на въдицата. Тук нещата изглеждат малко по-стандартно и вървят право пропорционално. За по-големите водоеми например е добре да взимате по-тежки въдици, но без да се прекалява излишно. С практиката сами ще намерите оптимално удобния за Вас вариант. За реките пък използвайте Light или Ultra-Light вариантите, които почти не се усещат в ръката. Можете да опитате и обратното – само така ще се уверите колко по-трудна е борбата с по-голяма риба когато сте с лека въдица. Но не се тревожете – в това отношение индустрията се е развила добре и днес предлага широк избор от добре балансирани въдици, подходящи за всякакъв вид практика.
 
Какъвто и вид въдица да изберете е важно да я съобразите с тежестта на примамките, които ще влачите с нея, както и да я съчетаете с подходящата за целта макара (за старт, не повече от размер 2500 и 5:1 оборота) и влакно (най-добре да е плетено, т. Нар. „конец“, дебелина 0,14-0,20 мм ). Предстои да засегнем и тази част от такъмите, но малко по-нататък. Наслука
 
Въдица за спининг