Язовир Батак

By  

Здравейте, колеги и запалени шаранджии! В днескашната статия ще Ви представя една доста интересна тема за колегите, които предпочитат риболова на държавните или така наречените диви водоеми в България. Днеска ще поговорим за един от най-известните язовири на територията на нашата държава. Водоем, който пази своите тайни по всяко време от годината и освен голямата популация на маломерна риба, той съдържа и трофейни екземпляри – макар и рядки. Настанете се удобно и останете с мене в следващите няколко абзаца, защото ще коментираме язовир Батак и подробностите свързани с него.
Язовир Батак е шестия по големина язовир в България и се намира в изключителна близост до град Батак (само 4 километра). Разположен е в западните Родопи, област Пазарджик, притежаващ изключителна природа и чист въздух. Площта му е 22 квадратни километра и е предпочитано място за туристи и почивки през по-топлите сезони. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. А на другия бряг летовище Дъното, което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк.
Язовирът предлага изключително богатство от видове риба и най-важното, че има наличие на шаранови риби, въпреки че през последните години язовира бива посещаван от бракониери, които поради постоянното хвърляне на мрежи, използване на ток и всякакви пособие за нараняването на рибата, популацията на риба намалява изключително бързо. Водоемът е с голямо наличие на костур (може би най-гъсто на популация на тази риба в цяла България), бабушка, кефал, уклей, каракуда, сом и шаран.
Поради голямите си размери, язовира разполага с доста голям брой места за риболов, но едни от най-посещаваните, това са заливите. Костандовският, залива до хотел „Дъното“ и още много такива биват посещавани почти целогодишно от риболовци. Предимството на водоема е , че има места, където в непоследствена близост до водата разполагата с горички и дървета, което доста улеснява престоя Ви там, особенно през топлите летни месеци.
Стигнахме вече и на темата за шараните. Язовирът предразполага за популацията на шаран по изключителен начин. Язовирът достига дълбочини от над 15 метра, също така и с плитчини до 2-3 метра на голямо разстояние от брега. При наличие на такава дълбочина е много добър избор за търсенето на рибата в по-топлите сезони. Уловът на шаран е доста труден, поради малкото му наличие във водоема, но ако успеем да нацелим сезона и мястото за риболов, тогава можем да направим един доста динамичен риболов.
Монтажите и начините за риболов на шаран са както обикновенните. Най-честите начини са, като захранваме с надуваема лодка на разстояние над 150 метра и предимно със вкисната царевица, но по-добре е преди това да я сварим, за да може да бъде по-лесна за смилане от рибите, но да имаме в предвид да не я преваряваме, защото ще изпуска по-малки частици и нашето петно ще събере риби с малки размери, които гледаме да избягваме. Много от хората пренебрегват топчетата на дивите водоеми, включително и язовир Батак, но лично мое мнение и опит това не трябва да Ви спира да опитате да добавите към вашата захранка натрошени топчета и цели такива, защото все пак това е естествена храна на рибите, но само че в друг вид форма. Чувал съм за колеги, които са имали доста добри резултати на сладки аромати от типа на мед, ванилия и слива, също така ягода и ананас са едни доста успешни за дивите водоеми. Един от най-честите монтажи за използване по тези вид водоеми това е силиконова царевичка или царевица от захранката с повдигач, нещо като долната снимка.

Трябва да се въоръжите с търпение, защото може да се нуждаете от доста време дори за един екземпляр, за това риболова по дивите водоеми е рядкост от колегите, но пък е изключително предизвикателство и удоволствие!